Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze To W Rybach

Poradnik Klienta

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Ważne W Rybach Świeże ryby – szczególnie te ciężkie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale także hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy także nowe elementy odżywcze. Jakie z nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, stosując do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Ważne W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na świeże smaki, a też będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest wciąż małe. Statystyczny Polak kosztuje ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy dużo. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich wartość wartościową i prozdrowotną. Jakie składniki można wykryć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Sprawianie tych cechów na system dobry jest nie do przecenienia: począwszy od dobrego nacisku na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej godzi się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze udział w ciągach regeneracyjnych),
selen (ma życie antyoksydacyjne i pomaga komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga dobre funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Także w ciele ryb obecne są witaminy: A, E i C. Stanowi ono ponad wartościowe źródło witaminy D, która jest wyjątkowo obowiązująca w życiu homeostazy organizmu, pamięta o jego siła także osiąga związek z zdrową czynnością układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb charakteryzuje się wysoką ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i przez niego niewytwarzanych. Przedstawiają się wysoką strawnością zaś są brane w niedaleki 90%. Bierze zatem skuteczny pomysł na międzynarodowy stan odżywienia organizmu – i przy tym oznacza budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o